Henryk Franck i Synowie - Fabryka Środków Kawowych S. A. Skawina
W roku 1910, Austriak Henryk Franck z Linz założył w Skawinie Fabrykę Surogatów Kawowych„Henryk Franck i Synowie”. Początkowo produkcja skoncentrowana była na suszeniu, mieleniu i prażeniu cykorii. W 1911 r. rozpoczęto produkcję kawy zbożowej. Zakład szybko się rozwinął. W 1923 roku firma została przekształcona w spółkę akcyjną Fabryka Surogatów Kawa S.A. Skawina „Henryk Franck i Synowie”. Pięć lat później ze względu na potrzeby rynkowe fabrykę rozbudowano. W latach 1930-1933 produkcja została ograniczona z powodu kryzysu gospodarczego, ale kiedy został on opanowany, w 1934 produkcja została zwiększona i uruchomiono nowe linie produkcyjne. Przed II wojną światową fabryka zatrudniała 658 osób, a roczna produkcja środków kawowych sięgała 8200 ton. Fabryka w Skawinie była wówczas największym i bezkonkurencyjnym producentem w tej dziedzinie. W czasie wojny zakład ograniczył asortyment kaw zbożowych, jednak mimo warunków zewnętrznych zwiększył produkcję do prawie 10 tys. ton. Przed wojną w kategorii firm kawowych była jedną z najbardziej znanych na rynku a jej znakiem rozpoznawczym był młynek do kawy umieszczany na opakowaniach. Fabryka Franck i Synowie produkująca kawę zbożową, cykorię i przyprawy polepszające smak kawy prowadziła także kampanię marketingową skierowaną do dzieci. W tekstach reklamowych często podkreślano wyższość kawy zbożowej nad normalną kawą i zachęcano, zwłaszcza dzieci, do jej picia. 1948 r. fabryka została przejęta przez państwo. Zmieniła się również nazwa firmy na Fabryka Środków Kawowych. W latach następnych, obok realizowanej w dalszym ciągu produkcji podstawowej, rozpoczęto produkcję makaronu,ogórków konserwowych, cukru waniliowego, budyniu, zup w proszku i przypraw. Stąd też pochodzi nazwa nadana zakładowi w 1959 r. – Skawińskie Zakłady Koncentratów Spożywczych. Intensywny rozwój firmy nastąpił w latach siedemdziesiątych. W roku 1970 sprowadzono do Polski technologię słonych paluszków, w 1971 - technologię produkcji rozpuszczalnego ekstraktu kawy zbożowej Inka, a w 1975 wybudowano halę pieczywa słodkiego wraz z kilkoma liniami produkcyjnymi. Największe zmiany zaszły jednak w ciągu ostatnich 10 lat. W 1991r. zakład państwowy, jakim były Skawińskie Zakłady Koncentratów Spożywczych, przekształcono w jednoosobową spółkę skarbu państwa o nazwie Koncentraty Spożywcze S.A. W roku 1993 zakład został zakupiony przez Bahlsen KG Hanower. Obecna nazwa firmy to „ Lajkonik ”.
Marki produkowane w Skawinie takie jak Enrilo, Kawa Kneippa, Francka, Kawa Figowa Webera czy Abisynki były powszechnie znane w przedwojennej Polsce, a ich popularność można porównać do popularności... Inki.
Gdy w 1971 roku polscy naukowcy opracowali recepturę rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka, nikt nie przypuszczał, że stanie się ona aż tak popularna. Znają ją wszyscy, od pokoleń. Ta delikatna kawa zbożowa, złożona w 100% z naturalnych składników, podbiła serca nie tylko w Polsce, ale również zdobyła uznanie w wielu innych krajach świata.
UNIKATOWA PRZEDWOJENNA REKLAMA KAWY SŁODOWEJ KNEIPPA Z PODOBIZNĄ GRAFICZNĄ KS. SEBASTIANA KNEIPPA ZNANEGO XIX-WIECZNEGO ZWOLENNIKA HYDROTERAPII, ZIOŁOLECZNICTWA A TAKŻE WYNALAZCY KAWY SŁODOWEJ !
Kawę Kneippa wcześniej produkowaną przez firmę Kathreinera wypuszczono ją do produkcji prawdopodobnie po 1934 roku, kiedy to doszło do fuzji spółki zależnej Kathreinera - Kathreiner's Malzkaffee Fabriken z firmą Heinrich Franck Söhne w Ludwigsburgu.
Komentarze
Prześlij komentarz