Historia młynków z Remscheid cz.2
Rozpowszechnienie młynka do kawy w Niemczech uratowała cykoria. Kawa w 18 wieku okazała się na terenie opisywanym zbyt droga dla powszechnego użytkownika - mogła sobie na nią pozwolić tylko burżuazja. Kawę uratował jej substytut - cykoria. Po przeprowadzeniu różnych eksperymentów w Brunszwiku około 1760 roku ruszyła produkcja kawy z cykorii. Wkrótce w całych Prusach powstały plantacje i fabryki przetwarzania cykorii - produkt był bardzo tani dzięki czemu wrosła liczba pijących "kawę".
W wyniku blokady kontynentalnej Napoleona z 1806 roku wymierzonej przeciwko Anglii zostały całkowicie odcięte dostawy kawy do Europy. Cykoria dzięki Niemcom stała się najbardziej popularnym napojem XIX wieku. Była zdrowsza w spożywaniu i tańsza niż kawa, która była bardzo droga. Substytut wpłynął także na rozwój produkcji młynków także w Remscheid. Pomimo blokady kontynentalnej działalność kupców rozprzestrzeniających "kawę" i młynki z terenów Bergisch w latach 1801-1806 była dość rozległa. Na obszarze Bergisch kwitnie handel młynkami do kawy tzn. cykorii - duża część rynku zbytu to Ameryka ponieważ handel z Francją i Anglią spowodowany wojnami napoleońskimi jest mocno ograniczony. Według zapisków z 1820-1830 r. w gminie Remscheid było 27 wytwórców młynków do kawy i 22 czeladników.
Poza obszarem Remscheid znaczący w XIX wieku producenci młynków do kawy działali na terenie Märkischswestfälis w Westfalii. Na przykład w latach 1824/25 w Enneper Straße rzemieślnik Peter Nieland i w Hagen Heinrich Wilhelm Göbel w 1834 r. W późniejszych latach Theodor August Harhauas w Hagen a w Jserlohn przedsiębiorstwo Kissling & Mölimann oraz oraz firma Roberta Zassenhausa w Schwelm. Firma Roberta Zassenhaus przestawiła obecnie swoją produkcję głównie na młynki do pieprzu. Na zewnątrz regionu Bergisch-Märkisch firma Leimbrock w Saksonii jest również godna uwagi jako producent młynków do kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz